Spelevaren op reddingboten

Datum: 

zondag 2 augustus 2015

Publicatiedatum: 

zaterdag 8 augustus 2015

Bron: 

Arie Booy: www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder

Dagtochten zorgen voor behoud van Helders maritiem erfgoed

deelnemers aan de tochtDoor: Arie Booy

Met een zeer geslaagde tocht naar het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand hebben de drie boten van het Helders Historisch Reddingboten Collectief aangetoond dat ze zeer geschikt zijn voor uitjes over zee. Tientallen passagiers waren te gast op de Javazee, Dorus Rijkers en Zeemanspot die van Den Helder naar de oostzijde van de Afsluitdijk voeren. Na een bezoek aan het museum waar de slag om de Afsluitdijk uit mei 1940 herdacht wordt, keerden de boten weer terug naar de thuishaven.

„Onze passagiers waren, zonder uitzondering, positief over de tocht en het bezoek aan het museum”, vertelt bestuurslid Wladimir Dobber. „Alles zat mee: het weer, de stroom en het humeur van de gasten en bemanningen van de boten. Wij zullen van de reis en het bezoek een evaluatie maken opdat een besluit kan worden genomen over een arrangement om de tocht vaker te maken.”

Eén van de stuurmannen was Nieuwedieper Adri Rijpert: „Geweldig om met een konvooi van drie boten over de Waddenzee te varen. Het moment dat we de Doove Balg in voeren was ook speciaal.”

De Doove Balg is het deel van de Waddenzee waar in de meidagen van 1940 marineschip Johan Maurits van Nassau lag. Het oorlogsschip bestookte op 14 mei Duitse artilleriestellingen in Friesland die het op de verdedigers van de Afsluitdijk gemunt hadden. Het vuur van de Van Nassau was zo hevig dat de Duitsers hun biezen pakten. Ze kwamen niet langs Kornwerderzand. Reddingboot Dorus Rijkers heeft een band met de Johan Maurits van Nassau, want het marineschip werd later op de Noordzee tot zinken gebracht door Duitse vliegtuigen. Bemanningsleden werden gered door de Dorus Rijkers.

in de bocht van de waddenzee en vaargeul naar de sluis Voor het Kazemattenmuseum zijn de beoogde dagtochten van de drie reddingboten een interessant arrangement. Er wordt gedacht aan een totaalprogramma van vaartocht, lunch en bezoek aan de kazematten. Anne van Schepen van het museum zegt: „Voor ons is het Helderse initiatief een mooie kans. In het museum mochten wij die dag meer bezoekers verwelkomen. Dit had alles te maken met de reddingboten. We zien uit naar een vervolg.”

Jur Kingma denkt al aan meer opties: „Door een bus in te zetten kun je de vaartocht van drie uur heen en drie uur terug inkorten. Je kunt de helft van de deelnemers per bus naar Kornwerderzand brengen om deze groep ’s middags terug te varen. De passagiers die ’s ochtends met de boot kwamen, zijn dan per bus ook eerder terug in Den Helder.”

Mee varen?

Wie mee wil op een dagtocht kan zich melden bij het collectief.
Op deze website staat alle informatie onder „activiteiten”.

Toeteren in de Doove Balg

Als reddingboot Zeemanspot de Doove Balg in vaart, laat schipper Adri Rijpert de scheepshoorn loeien. „Dit moet de plek geweest zijn waar de bemanning van Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau zo’n honderd granaten afgevuurd heeft op 14 mei 1940”, vertelt de oud-zeeloods de passagiers van het Helders Historisch Reddingboten Collectief, zie artikel hier onder.

Dit deel van de Waddenzee had voldoende diepgang om het oorlogsschip de beschieting van de oprukkende Duitse troepen te laten uitvoeren. Dichter bij de Friese kust durfde de commandant niet te gaan vanwege de vele ondiepten.

Adri Rijpert laat de Zeemanspot een cirkel varen. De Javazee en Dorus Rijkers volgen zijn voorbeeld.

Klik op een foto voor vergroting.

"aanmonsterboekje" voor deze tocht

 

 

 

 

 

MRB Dorus Rijkers en MRB Javazee op de waddenzee
gefilmd vanaf MRB De Zeemanspot door Marij Bär

Publicatiedatum: 

zondag 2 augustus 2015

Bron: 

www.omropfryslan.nl/nieuws/historische-reddingsboten-naar-kazemattenmuseum

Historische reddingsboten naar Kazemattenmuseum

Bij het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand zijn zondag historische reddingsboten aangekomen. De honderd jaar oude boten komen van het museum in Den Helder. Het gaat om de ‘Dorus Rijkers’, ‘Javazee’ en ‘De Zeemanspot’. De ‘Dorus Rijkers’ speelde een belangrijke rol in de strijd om Kornwerderzand in de meidagen van 1940.

Het doel is dat zulke vaarten vaker worden uitgevoerd van Den Helder naar Kornwerderzand om meer bezoekers te trekken. De boottocht van zondag is een test. Ruim 70 bezoekers maakten gebruik van dit arrangement.

De reis van Den Helder naar Kornwerderzand is dezelfde reis die kanonneerboot ‘Johan Maurits van Nassau’ maakte in het begin van de oorlog. Dat schip werd gebruikt om de Duitsers tegen te houden. Later werd het door de Duitsers vernietigd, waarna de opvarenden werden gered door reddingsboot ‘Dorus Rijkers’.

Histoaryske rêdingsboaten nei Kazemattemuseum

Anne van Schepen fan it Kazemattemuseum

Spiler wurdt laden

Meer artikelen: