Vlagvertoon van Helders Historische Reddingboten Collectief in de Baai van Zaandam tijdens Sail 2015

Datum: 

woensdag 19 augustus 2015 t/m zondag 23 augustus 2015

Op uitnodiging van de Organisatie ‘Stad aan de Zaan’ heeft het HHRC deelgenomen aan het Sail-evenement. Als vervanger van de ‘Javazee’, die aanwezig was bij de Visserijdagen in Den Oever, werd de ‘Prins Hendrik’ ingezet.
Aan het eind van de middag van 19 augustus passeerden de boten de Wilhelminasluis in Zaandam en meerden zij af bij het Zaantheater. De mogelijkheid om de reis van Den Helder naar Zaandam mee te maken, werd door enkelen gebruik gemaakt.

boten de sluis in varend De bemanningen van de boten werden welkom geheten door Louise Verra, de facilitair manager van ‘Stad aan de Zaan’ die ook de voorbereiding van het bezoek voor haar rekening had genomen. Gedurende het bezoek bleek zij een voortreffelijk partner te zijn.

Vanaf de pier bij het Zaantheater, werden op de Voorzaan korte vaartochten gemaakt langs het ‘Eiland’ waar vroeger de houtloodsen van William Pont stonden en nu moderne woningen een schitterende wijk vormen.
Tijdens de vaartochten werd ook een deel van de oude haven, tot de vijftiger jaren van de vorige eeuw de grootste houthaven van Europa, bezocht.

boot aan kade met leerlingen Waar in de vorige eeuw nog grote aantallen kustvaarders en grotere schepen gezaagd hout en stammen uit Scandinavië aanvoerden, bevindt zich nu onder andere een grote jachthaven. Een ware metamorfose heeft zich in het Zaandamse havengebied voltrokken.

Het gecombineerde aanbod aan belangstellenden bestond uit een bezoek aan de ‘Tres Hombres’ en een vaartocht op één van de boten, waarvan op alle dagen van 09.00 - 21.00 uur volop gebruik werd gemaakt door jong en oud.

groep bezoekers op het voordek

Louise Verra, ‘Vriendin van het HHRC

Wladimir Dobber feliciteert Louise Verra Aan het eind van de laatste dag van het bezoek werd door Wladimir Dobber, namens de bemanningsleden van de boten, waardering uitgesproken over de organisatie vóór en tijdens het Zaanse Sail-evenement.
“Het waren vijf fantastische dagen!” begon hij zijn korte samenvatting van het bezoek.
De begeleiding van de scholieren tijdens de vaartochten, waarvan Karin Hoorn de leiding had, verliep voortreffelijk en de docenten bleken zich goed voorbereid te hebben op de vaartochten en ‘het verhaal’ bij de boten. De interesse van de Zaankanters was opvallend groot.

Louise Verra, de ‘Spil’ werd extra in het zonnetje gezet. In gezamenlijkheid hadden de drie schippers van de boten besloten, haar inspanningen en oplossingsgerichte aanpak te waarderen met de benoeming tot ‘Vriendin van het HHRC’. Ter bevestiging van die titel ontving zijn de daarbij behorende oorkonde. Ook de heer Ton Komen, directeur van de Organisatie Stad aan de Zaan, sprak zich waarderend uit over de geslaagde bijdrage van het HHRC aan Sail 2015 en de rol daarin van Louise Verra. Hij nodige het HHRC uit om bij een volgend nautisch evenement in de Zaan weer ‘op te stomen’ naar Zaandam.

Op maandag 24 augustus vertrokken de drie boten weer naar Den Helder, een reis van ca. 7 uur varen.

Oorkonde van Louise Verra

Berichten in locale kranten

Klik op een foto of krantenartikel voor een vergroting.

"Tres Hombres legt aan in Zaandam"

"Lekker uitwaaien op de reddinsboot"

"Zeemanspot met Zaans verzet"

Meer artikelen: